ZonderMeer Magazine Voor iedereen met
een voedseluitdaging.
Home Twitter Facebook Twitter

Uitleg allergie-icoontjes

Glutenvrij

Gemaakt van meel waar de gluten uitgehaald zijn, of glutenarm gemaakt of vrij van graansoorten als tarwe, rogge, spelt of kamut. Haver is van nature glutenvrij, maar vaak “verontreinigd” met gluten.

Schelp- en schaaldiervrij

Het recept is vrij van schelpdier en/of schaaldier.

Visvrij

Het recept is vrij van vis.

Sojavrij

Het recept is sojavrij maar pas op met vegetarische varianten van het gerecht! Soja is een peulvrucht die veel verwerkt wordt in vegetarische vleesvervangers.

Eivrij

Zonder ei, maar in recepten waar het wel in zit en die je graag wil maken, kun je het vaak goed vervangen door ei-vervanger. In de patisserie is een geprakte banaan een mooi alternatief.

Koemelkvrij

Hier zit geen lactose of melk in, dus is geschikt voor als je geen lactose kunt verdragen of allergisch bent voor de melkeiwitten.

Lactosevrij

Hier kunnen wel koemelkeiwitten in zitten, omdat er ook lactosevrije melk te koop is. Meestal is echter de koemelk door sojaproducten vervangen of de boter door plantaardige margarine.

Pindavrij

Pinda is een peulvrucht die onder de grond groeit: arachideolie –olie- is ook gemaakt van pinda’s.

Notenvrij

Hiermee worden ‘echte noten’ bedoeld zoals: amandel, cashewnoot, hazelnoot, paranoot, macadamianoot, pecannoot, pistache en walnoot. Hoe verwarrend ook, een pinda hoort niet tot deze groep omdat hij op een andere wijze groeit en tot een andere soort gerekend wordt.

Suikervrij

Zonder sacharose (tafelsuiker, kristalsuiker, bietsuiker, rietsuiker). Gebruikte ingrediënten kunnen van nature aanwezige fructose en glucose bevatten.

Vegetarisch

Zonder vlees, vis, gevogelte, schelp- of schaaldieren.

Uitroeptekens

!:

Bouillon(blokjes), ketjap of sojasaus bevat vaak tarwe/gluten.

!:

Geitenmelk kan een kruisreactie geven bij mensen met een koemelkallergie.

!:

Plantaardige margarine kan soja bevatten.

 

Download hier het volledige overzicht van de allergie-iconen.

Nieuws

Lieke is Vrij - Eerste voedingsmerk dat glutenvrij Ún biologisch is

Unieke samenstelling maakt dagelijks smaakvol, betaalbaar en biologisch eten ondanks glutenallergie mogelijk

Lees verder

Aanvragen nieuwsbrief
* Verplicht veld

Reacties van onze lezers

24 augustus 2013


Easy Dinner in Waddinxveen. Voor elke voedseluitdaging verzorgen zij een heerlijk gerecht. De kok gaf van tevoren aan dat ik alles van de kaart mocht kiezen en dat hij  het dan naar mijn behoefte zou aanpassen. De kok toont altijd interesse en komt geregeld langs of instrueert de bediening om te vragen of alles voldoet aan de verwachting van het gerecht naar aanleiding van de aanpassing van het gerecht. lees meer....  

G. van Duinkerken

Berkel-Enschot

Mijn zoon van 9 heeft een koemelk, pinda- en notenallergie en dat ben ik heel soms echt even zat, maar jullie blad geeft me weer inspiratie en de kracht om in mogelijkheden te denken en niet in problemen.

Lees meer

Harma Hingstman

Cromvoirt

Met plezier heb ik kennis gemaakt met uw blad en ben blij met de hoeveelheid informatie daarin en de leuke en gevarieerde recepten.

Lees meer